Truck

Parts




×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×


Акція

Що таке система SCR в автомобілі

 

Зміст статті:

Щороку вимоги до власників авто щодо якості вихлопних газів стають жорсткішими. Сьогодні процесу оптимізації згоряння палива та процесу нейтралізації відпрацьованих газів приділяється найбільша увага. Розробки для зниження шкідливих викидів в атмосферу через вихлопну систему автомобіля дозволили власникам машин з дизельним двигуном обладнати авто системою SCR.

Що таке система SCR?

Система SCR — це система доочищення відпрацьованих газів шляхом розпилення розчину AdBlue у вихлопну систему автомобіля. Це дозволяє скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу до рівня, відповідного стандарту Євро-5.

Euro 5 — це екологічний стандарт, який запроваджується в усіх країнах Європи ще з 2009 року. Відповідно до його вимог, виробники транспортних засобів (легкові, вантажні автомобілі та спеціальна техніка з дизельними двигунами) зобов’язані забезпечувати свою продукцію системами, здатними відповідати затвердженим нормам вмісту шкідливих речовин у вихлопних газах. SCR систему для нейтралізації відпрацьованих газів обирають більшість виробників. Таку систему встановлюють на магістральні тягачі, будівельну техніку, промислові двигуни, суднові двигуни та багато іншого.

>SCR — це скорочене Selective Catalytic Reduction — вибіркове каталітичне відновлення. Дана технологія направлена на вибіркову хімічну реакцію нейтралізації оксидів азоту, які є найбільш шкідливими.

Середньостатистичний розхід для легкових авто

Існує велика кількість марок та моделей автомобілів, розміри баків для реагенту AdBlue у них значно відрізняються. Розмір може бути від 5 до 30 літрів. Для легкових машин витрати становлять від 1 до 3 літрів на кожні 1000 км пробігу в залежності від стилю водіння, навантаження авто та умов довкілля.

Принцип дії

В каталізаторі нейтралізації оксиди азоту, які містяться в вихлопних газах, перетворюються на воду та азот. Це відбувається завдяки вприскуванню в систему розчину сечовини (реагенту AdBlue).

Розглянемо основні компоненти системи:

Для того, щоб долити реагент AdBlue у свій бак, водію не обов’язково вирушати в спеціалізований сервісний центр — поповнити свою систему можна і самостійно. Придбати рідину в спеціальній тарі з доставкою по всій Україні можна в компанії STRANS, яка також має свою мережу заправних станцій, де вам зможуть залити потрібну кількість реагенту. Приділяйте особливу увагу якості реагенту, купуйте його тільки у перевірених продавців, від цього залежить ефективність роботи вашого авто!

Режими системи

Розглянемо режими системи SCR.

  1. Збагачення паливної суміші — даний режим потрібен для забезпечення прогрівання каталізатора та підтримки потрібної температури під час роботи системи.
  2. Підвищення обертів холостого ходу — необхідний режим для прогрівання каталізатора (не допускання охолодження системи).
  3. Обмеження обертального моменту — цей режим дозволяє попередити водія про несправність системи SCR через реагування сигналізатора червоного або жовтого кольору, потужність двигуна буде обмежена на 40%.

Роль AdBlue в системі SCR

Для коректної роботи системи SCR бак повинен бути наповненим реагентом AdBlue відповідної якості, який заливають у спеціальний бак. Потім рідина дозується в каталітичний нейтралізатор, який встановлений в місці, де вихлопні гази проходять через нього та мають необхідну температуру. Далі забруднення реагують з розчином AdBlue (із сечовини за відповідної температури виділяється аміак, після чого він вступає в хімічну реакцію з оксидом азоту, який міститься у відпрацьованих газах). Даний процес і є каталізацією шкідливих речовин, які перетворюються на безпечний летючий азот і воду у стані пари.

Водію, окрім слідкування за якістю та рівнем рідини AdBlue, також потрібно проводити технічне обслуговування, яке передбачає заміну фільтра для рідини, чистку форсунки, діагностування на предмет несправності системи.
Використання неякісної рідини AdBlue призводить до виходу з ладу та відключення усієї системи.