Truck

Parts




×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

Перегляди: 274

Блог

Що таке ГБЦ Її обслуговування та ремонт

 

Зміст статті:

ГБЦ — це головка блоку циліндрів, яка є одним з найважливіших вузлів двигуна внутрішнього згоряння. Якщо водій знає, що таке Гбц, як вона працює, які її конструктивні особливості, то він зможе вчасно помітити несправність. ГБЦ кріпиться за допомогою шпильок чи болтів. Основним призначенням головки є контроль надходження палива в робочі циліндри, з подальшим забезпеченням його згоряння, контролювання та розподіл газових потоків. Точність регулювання окремими вузлами ГБЦ забезпечує стійкість та потужність функціонування двигуна.

Існуючі модифікації ГБЦ

В залежності від силових агрегатів існують чавунні ГБЦ або виготовлені зі сплаву на основі алюмінію. Використання другого варіанту дає можливість знизити загальну вагу агрегату, тому в сучасних автомобілях їх встановлюють частіше.

Конструктивні особливості:

Влаштування головки блоку циліндрів

Розглянемо, як влаштована ГБЦ, яку слід вважати досить складним агрегатом, тому що вона включає декілька механізмів:

  1. Корпус отримується методом лиття з подальшою металообробкою. В його тілі розміщуються канали для циркуляції рідини, яка охолоджує мастилопроводи, щоб змащувати основні вузли, а також окрема камера згоряння для кожного циліндру. Також тут є отвори для встановлення свічок запалювання чи форсунок.
  2. Газорозподільний механізм для забезпечення відведення відпрацьованих газів. Клапани системи розподілу повинні відкриватися чітко послідовно в залежності від конкретного етапу роботи окремого циліндру, в потрібний момент.
  3. Незнімними елементами є сідла та втулки, що направляють клапани. Вони потрібні для забезпечення герметизації механізму газорозподілу.

Усі наведені вузли відповідають за працездатність двигуна, якщо хоч якийсь вийде з ладу, слідом піде серйозна несправність, ознаки якої водій відчує одразу.

Правильна установка ГБЦ

Беручи до уваги те, що в ГБЦ є велика кількість каналів, головною умовою коректного монтажу виступає надійна герметизація в місці з’єднання з блоком циліндрів. Це досягається встановленням спеціальної прокладки, яка виготовлена з армованого азбесту. Цей матеріал витримує високі температури, високий тиск робочої рідини та відпрацьованих газів. ГБЦ прокладки є одноразовими, та потребують періодичної заміни.

Щоб досягти щільного прилягання головки та стиснення прокладки, потрібно затягнути кріпильні болти чи гайки на шпильках. Будь-який перекіс при закріпленні призводить до недостатньої герметизації. Тому затяжки проводяться у строго визначеному порядку і зазвичай процес контролюється динамометричним ключем.

Заміна прокладки ГБЦ

Заміна прокладки головки або інші роботи, які відносять до ремонту ГБЦ, можна виконати самостійно, якщо ви маєте відповідні знання та досвід. Враховуючи, що недбалість може стати причиною виходу з ладу двигуна, краще довірити цю роботу професіоналам СТО компанії STRANS.