Truck

Parts




×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×


Блог

Що таке система SCR в автомобілі

 

Зміст статті:

Гальмівна система потрібна для зміни швидкості руху авто, зупинки при потребі та утримання транспорту на місці.

Сучасний автомобіль може бути оснащений трьома типами гальмівних систем: основною робочою, запасною та стоянковою.

Як побудована гальмівна система?

Будова гальмівної системи складається з гальмівного приводу та гальмівних механізмів:

1. Гальмівний привід потрібен для забезпечення керування гальмівними механізмами. В залежності від принципу дії є наступні типи приводів:

Для легкових авто переважно використовують гідравлічні приводи.

2. Гальмівний механізм призначається для створення гальмівного моменту, який потрібен для того, щоб уповільнити швидкість руху або зупинити машину. Робота такого механізму заснована на використанні сил тертя (фрикційні гальмівні механізми).

Гальмівний механізм робочої системи монтується в колесах, в той час, як гальмівний механізм системи стоянки може бути розташованим за коробкою передач або роздаткою.

За конструкцією гальмівні механізми розділяють на дискові (гальмівні колодки та диск) та барабані (гальмівні колодки та барабан).

На осях (передній та задній) легкових авто частіше встановлені дискові гальмівні механізми. Гальмівні колодки притискаються до супорта пружинними елементами. До колодок прикріплені фрикційні накладки.

Функції видів гальмівних систем

Основною функцією робочої гальмівної системи автомобіля є регулювання швидкості руху машини, а також його повна зупинка.

Запасна гальмівна система потрібна для аварійного (екстреного) гальмування в той час, коли в основній системі виникли несправності або вона повністю відмовила. При цьому окремий вузол або частина робочої системи може теж працювати.

Стоянкова гальмівна система призначається для випадків: утримання на місці транспорту протягом тривалого часу, запобігання самовільному руху авто на похилій поверхні, аварійне та екстрене гальмування у разі виходу з ладу основної системи.

Як працює гальмівна система?

Розглянемо поетапно принцип роботи гальмівної системи:

Особливості ТО гальмівних систем

Для того, щоб забезпечити безпечну роботу автомобіля, кожні 10 тисяч кілометрів пробігу потрібно проводити технічне обслуговування гальмівної системи, яке охоплює: