Truck

Parts




×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×

×


Акція

Рідина AdBlue - що це

Зміст статті:

 

В автомобілях з дизельними двигунами, які обладнані системою селективного каталітичного відновлення, використовується спеціальна речовина — рідина AdBlue. На початках, AdBlue була залучена лише для важкого транспорту (вантажні авто та техніка для сільського господарства). Сьогодні, коли введені нові стандарти якості вихлопних газів, рідина AdBlue використовується також для легкових машин. Розберемо детальніше: AdBlue — що це, як працює, переваги використання.

Рідина AdBlue являє собою розчин жовтого кольору або повністю прозорий, має специфічний запах. Він впорскується у вихлопну систему та працює як нейтралізатор шкідливих оксидів у вихлопних газах. Таким чином, використання AdBlue — це перш за все турбота про навколишнє середовище.

Принцип дії реагенту AdBlue

Реагент AdBlue складається з таких речовин:

Отже, AdBlue — це розчин карбаміду (сечовини), який заливають у спеціальний бак, розташований недалеко від паливної горловини. Далі розчин дозується в каталітичний нейтралізатор SCR (він встановлюється в місці, де відпрацьовані гази проходять через нього та мають потрібну температуру). Тут забруднення реагують з AdBlue (із сечовини за відповідної температури виділяється аміак та вступає в хімічну реакцію з оксидом азоту, який міститься у вихлопах). Цей процес і є нейтралізацією шкідливих речовин (вони перетворюються на летючий азот і воду у стані пару).

Переваги реагенту AdBlue

За умови того, що кількість авто кожного року тільки збільшується, в атмосферу через вихлопну трубу потрапляє велика кількість відпрацьованих газів. Це підвищує ризик виникнення різних захворювань у людей, які знаходяться у цьому середовищі. Основною метою й одночасно перевагою використання реагенту AdBlue є зниження токсичних викидів в навколишнє середовище.

Окрім цього AdBlue:

В яких машинах використовується рідина AdBlue?

З 2011 року норма допустимої кількості оксиду азоту в вихлопах становить 0,06 г/км. Тому з цього часу використання системи селективного каталітичного відновлення стало обов’язковим. SCR, а також і рідина AdBlue, використовуються для усіх дизельних двигунів авто. Наявність системи каталізаторів SCR є обов’язковою умовою використання реагенту AdBlue.

Об’єм баків для рідини AdBlue у вантажних автомобілях складає до 90 літрів, у легкових – від 11 до 19.

Що буде або що станеться, якщо не залити AdBlue в бак автомобіля?

Сучасний автомобіль на дизельному двигуні, у який своєчасно не залити AdBlue, швидше за все просто не заведеться, або буде працювати в аварійному режимі (режим низької потужності). Тому водії уважно слідкують за рівнем рідини та поповнюють його за необхідності.

Сумісність AdBlue з низькими температурами

Рідина AdBlue може бути залита в автомобіль на заправці, або куплена у спеціальному контейнері та заправлена самостійно. Вартість реагенту на спеціалізованих заправних станціях буде нижчою, адже ви заплатите тільки за рідину — без контейнера для пакування. Компанія STRANS має власну мережу заправок по всій Україні, де ви можете отримати AdBlue належної якості.

Зберігати рідину потрібно у фірмовому контейнері при температурі від — 11 до +30 градусів. Контейнер повинен бути захищеним від потрапляння на нього прямих сонячних променів. Якщо температура перевищуватиме 5-7 градусів морозу, реагент замерзне, не втрачаючи при цьому своїх властивостей. Якщо температура перевищує +30 градусів, це призводить до погіршення якості рідини та до скорочення терміну його придатності через процес гідролізу карбаміду та перетворення його на аміак.